آموزش پرواز در نسل جدید شبیهسازهای پرواز
فرمانده نیروی هوایی انگلیس (RAF)کشورش را متقاعد کرده که با فناوری نو در شبیه سازی به یک «تغییر پارادایمی» نزدیک میشویم. در نیروی هوایی انگلیس، مرحله پایانی آموزش خلبانی با جتهای سریع نسل جدید از طریق شبیه ساز پرواز F-35 انجام میشود، اما این آموزش در مقایسه با تجربه پرواز واقعی چقدر موثر است؟
فرمانده نیروی هوایی بریتانیا (RAF) در تحقیقات کمیته دفاعی، به سبب وجود نگرانیهایی مبنی بر اینکه در پرواز شبیهسازیشده در مقایسه با پرواز واقعی، فشاری به خلبان وارد نمیشود، از عملکرد محیطهای شبیهسازی شده برای اهداف آموزشی دفاع کرد. بحث از آنجا شکل گرفت که از نظر کمیته مذکور «فناوری شبیه سازیشده در سیستم آموزش پرواز نظامی (MFTS) نیروی هوایی» با یک عقب ماندگی بزرگ مواجه است. استخدام خلبانان بسیار بیشتر از منابع و هواپیماهای موجود برای پروازهای عملیاتی/آموزشی بوده و آموزش از طریق شبیهساز این عدم توازن و کمبود را جبران می کند. فرمانده نیروی هوایی انگلیس معتقد است که احتمالاً در ده سال آینده فناوری شبیهسازی به چنان سطحی از پیشرفت برسد که بتوان آموزش را کاملاً در یک محیط مصنوعی انجام داد.
رشد پایدار بازار شبیهسازها
شرکت تحقیقاتی و تحلیلی GlobalData برآورد کرده است که ارزش بازار جهانی سیستمهای شبیهساز نظامی 2.2 میلیارد دلار در سال 2020 بوده و با رشد 4.49 درصدی تا سال 2030 به 3.4 میلیارد دلار خواهد رسید. صنعت بازیهای رایانهای به این رشد کمک بهسزایی کردهاند. واقعیت افزوده (Augmented Reality) جذابترین شکل شبیه سازی است. در مقایسه با سایر اشکال شبیهسازی مانند واقعیت مجازی (Virtual Reality) ارزانتر است، محدودیتهای کمتری دارد، مشکلات فقدان حرکت کمتری ایجاد میکند و میتواند دو منظوره باشد: هم برای برنامههای آموزشی و هم در میدان نبرد استفاده شود. GlobalData معتقد است که استفاده از AR به طور جدایی ناپذیری با بخش دفاعی مرتبط شده است.
Image Retrieve from: https://resources.flightsafety.com/flight-simulation/mixed-reality-flight/
امروزه صنایع دفاعی بیشتر و بیشتر از فناوری شبیه سازی مانند AR استفاده می کنند، اما آیا این فناوری قابلیت جایگزینی کامل با تجربه واقعی پرواز با هواپیمای شکاری را خواهد داشت؟ آموزش در شبیهساز «تنشهای منحصربهفرد پرواز در واقعیت» را پوشش نمیدهد، اما شبیهساز این امکان را دارد که هواپیما را در موقعیتی قرار دهد که امکان تمرین آن در محیط واقعی وجود ندارد و به این ترتیب می توان انواع استرسهایی را به دانشجو وارد کرد که در آموزش با هواپیمای واقعی قابل پیادهسازی نیست.
Image Retrieve from: https://www.forbes.com/sites/charliefink/2022/11/07/real-planes-virtual-adversaries-in-red6-combat-simulation
در حالی که به نظر میرسد استدلال فوق تلاشی برای جبران کمبود هواپیماهای نیروی هوایی بریتانیا باشد، امّا مطمئناً در مورد قدرت تطبیق و جایگزینی آموزشی که شبیه سازی AR برای خلبانان به ارمغان میآورد، چشماندازی وجود دارد.
در هواپیماهای جدید، سیستم پروازی دو نفرهای وجود ندارد که در آن استاد خلبان بتواند به دانشجو برای پرواز با یک جت سریع کمک کند، امّا دانشجو میتواند با یک شبیهساز پیشرفته به استانداردهای لازم دست یابد.
شاید به یک «تغییر پارادایمی» در شبیهساز پرواز نزدیک میشویم.
منبع : aircraft