سازمان هواپيمايي كشوري
معاونت استاندارد پرواز
روش اجرايي صدور گواهینامه صلاحیت شبیهسازهاي پرواز و بازرسي هاي ادواري
دفتر مهندسی نظارت بر طراحی و ساخت وسايل پرنده
FS-AFS-01
اين روش اجرايی شامل موارد زير می گردد:
-ارزيابي سيمولاتورهايي كه در داخل كشور وجود داشته و در حال بهره برداري میباشند.
-ارزيابي سيمولاتورهايي كه به واسطه انتقال تكنولوژي و يا طراحي جديد در كشور طراحي و ساخته ميشوند.
-ارزيابي اوليه و دوره اي سيمولاتورهايي كه از يك بهره بردار ديگر )داخلي و خارجي( خريداري، جابجايي و نصب مي شوند.
-ارزيابي اوليه و دوره اي سيمولاتورهاي خارج از كشور كه توسط شركتهاي هواپيمايي داخليمورد استفاده قرار مي گيرند.
یادآوری: الزامات تاييد ساير دستگاههاي آموزشی هوانوردي ) نظير Basic Aviation Training Device
( Advanced Aviation Training Device, مطابق CAO.IRI Advisory Circular No.5 از دستورالعملهاي سازمان هواپيمايی كشوري بوده و خارج از الزامات اين روش اجرايی می باشد.
حدود
حدود اين رويه اجرايی شامل متقاضيان دريافت گواهينامه صلاحيت شبيه سازهاي پرواز، مراكز طراحی، ساخت، مونتاژ و بهرهبرداري شبيه سازهاي پرواز داخل و خارج از كشور،
شركتهاي هواپيمايی، كارگروه شبيه ساز پروازو كارشناسان و بازرسان ذيصلاح شبيه ساز معاونت استاندارد پرواز سازمان هواپيمايی كشوري می باشد.
مسئوليت
معاونت استاندارد پرواز مسئول اجراء و بروز نگهداري اين روش اجرايی می باشد.
مراجع
[5-1] Doc 9625-AN/938, Manual of Criteria for the Qualification of Flight Simulation Training Devices, Volume I – Aeroplane, Third Edition – 2009, International Civil Aviation Organization (ICAO).
[5-2] Doc 9625-AN/938, Manual of Criteria for the Qualification of Flight Simulation Training Devices, Volume II – Helicopters, First Edition – 2012, International Civil Aviation Organization (ICAO).
[5-3] CAD FSTD A, Civil Aviation Organization of I.R.I.
[5-4] CS-FSTD(A), Certification Specifications for Aeroplane flight Simulation Training Devices, Initial issue, 4 July 2012, European Aviation Safety Agency (EASA).
[5-5] CS-FSTD(H), Certification Specifications for Helicopter flight Simulation Training Devices, Initial issue, 26 June 2012, European Aviation Safety Agency (EASA).
كليات
اين روش اجرايی به چهار بخش تقسيم شده است:
در بخش اول روش و نحوه صدور و تمديد گواهينامه صلاحيت شبيه سازهاي پروازي كه در داخل كشور در حال بهره برداري می باشند آورده شده است.
در بخش دوم روش و نحوه ارزيابی و صدور گواهينامه براي سيمولاتورهايی كه براي اولين بار و به واسطه انتقال تكنولوژي از كشورهاي ديگر و يا به عنوان طرح جديد در كشور طراحی و ساخته می شوند آورده شده است.
در بخش سوم الزامات و مقررات و نحوه صدور تاييديه براي سيمولاتورهايی كه از يك بهره بردار )داخلی يا خارجی( خريداري، جابجا و در محل بهره بردار جديد نصب می شوند آورده شده است.
در بخش چهارم نيز روش تاييديه اوليه و ارزيابی هاي دوره اي شبيه سازهاي پرواز فعال در خارج از كشور كه كادر پروازي شركتهاي هواپيمايی جهت آموزش اوليه و يا چك دوره اي به آنجا اعزام می شوند آورده شده است.
- الزامات، مستندات و استانداردهاي فنی و عملياتی شبيه سازهاي پرواز در Doc 9625-AN/938 ايكائو و همچنين بخش مراجع اين روش اجرايی آورده شده است. بديهی است اگر در مقررات مربوطه به استاندارد خاصی جهت ارزيابی صلاحيت و سيستم كيفی يك مركز طراحی، ساخت و مونتاژ و همچنين مركز بهره برداري سيمولاتور اشاره شده باشد، آن استانداردها نيز لازم الاجرا می باشند.
- اختصارات بيان شده در اين روش اجرايی مطابق تعاريف اختصاراتی است كه در استانداردها و مقررات ذكر شده در قسمت مراجع آمده است.
- مديريت بررسی و صدور و تمديد گواهينامه صلاحيت شييه سازهاي پرواز، شامل ارزيابی اوليه، فرايند طراحی، ساخت، مونتاژ، جابجايی و نصب و همچنين مجوزهاي بهره برداري و تاييديه هاي مختلف مربوط به سيمولاتور و تمديد آنها از وظايف دفتر مهندسی نظارت بر طراحی و ساخت وسايل پرنده می باشد.
- مديريت بررسی چك هاي دوره اي كادر پروازي شركتهاي هواپيمايی از وظايف دفتر گواهينامه ها، امتحانات و امور پزشكی می باشد.
- مديريت برنامه ريزي، بازديد و ارزيابی هاي اوليه و دوره اي سيمولاتورهاي فعال در داخال و خارج از كشور و تعيين بازرسان ذيصلاح معاونت استاندارد پرواز بر عهده كارگروه سيمولاتور )متشكل از دفتر مهندسی نظارت بر طراحی و ساخت وسايل پرنده، دفتر گواهينامه ها، امتحانات و امور پزشكی و دفتر عمليات پرواز( می باشد.
- هيچ شخص حقيقی، حقوقی، بهره بردار و يا شركت هواپيمايی حق طراحی، ساخت، مونتاژ، جابجايی، نصب و بهرهبرداري و استفاده از
شبيه سازهاي پرواز )داخلی و خارجی(را ندارد مگر آنكه قبل از آن هماهنگی هااي لازم را با سازمان هواپيمايی كشوري به عمل آورده و پس از ارزيابی هاي انجام شده توسط كارشناسان و بازرسان ذيصلاح معاونت استاندارد پرواز براي هدف آموزشی و يا سطح كيفی درخواستی ، مورد پذيرش و تاييد قرار گرفته و مجوزهاي لازم را از سازمان دريافت كرده باشد.
در فرآيند استانداردسازي و اخذ گواهينامه صلاحيت، شبيه سازهاي پرواز بطور كلی از دو جهت مورد ارزياابی و سنجش قرار می گيرند:
1- ارزيابی عملياتی
2- ارزيابی فنی و مهندسی
درارزيابی عملياتی، شبيه سازها از نظر كيفيت پروازي و تشابه آن با هواپيما/ هليكوپتر از ديدگاه خلبان مورد ارزيابی قرار میگيرند. به اينصورت كه معيار سنجش احساس خلبان بوده و پارامترها بصورت كيفی مورد ارزيابی و تاييد قرار می گيرند.
در ارزيابی فنی و مهندسی، پارامترها به صورت كمی مورد سنجش قرار می گيرند، به اين صورت كه پارامترهاي توصيف شده در استاندارد می بايست با تلرانسی تعريف شده، نشان دهنده تشابه شبيه ساز با هواپيما/ هليكوپتر باشد كه می بايست اندازه گيري هاي دقيق با تجهيزات مورد تاييد انجام گيرد.
- در فرآيند استانداردسازي شبيه ساز، كتابچه اي تحت عنوان QTG (Qualification Test Guide) تهيه می شود كه خصوصيات شبيه ساز و نتايج مربوط به انجام تست ها در آن ثبت شده و پس از تاييد سازمان هواپيمايی كشوري، تبديل به MQTG می شود. هر سيمولاتور يك كتابچه MQTG مخصوص به خود دارد كه اساس ارزيابی هاي بعدي سيمولاتور می باشد. پس از تاييد كتابچه مرجع ) MQTG ( توسط سازمان هواپيمايی كشوري، بايستی سالانه تمامی تستهاي مربوط به شبيه ساز توسط بهره بردار سيمولاتور به انجام رسيده و تحت عنوان QTG جهت بررسی و ارزيابی دوره اي در اختيار كارشناسان و بازرسان ذيصلاح معاونت استاندارد پرواز سازمان هواپيمايی كشوري قرار گيرد. بنابراين هر ساله هر شبيه ساز بايستی داراي يك كتابچه QTG خاص خود- مربوط به همان سال- كه پس از انجام آزمايشات، نتايج بدست آمده در آن ثبت گرديده و جهت ارزيابی سالانه تحويل سازمان هواپيمايی كشوري گردد.
ضمائم
كليه ضمائم ذيل در بخش ضمائم آئين نامه دفتر مهندسی نظارت بر طراحی و ساخت وسائل پرنده موجود ميباشد.
- فرم تقاضانامه
- فرم تاييد MQTG
- فرم گواهينامه
- چك ليست بازرسی از سيستم كيفی بهره برداران سيمولاتور
- چك ليست ارزيابی سيمولاتورهاي داخلی و خارجی
- چك ليست مشخصات سيمولاتورهاي فعال داخلی و خارجی
- چك ليست مشخصات سيمولاتورهاي معلق شده داخلی و خارجی
- فرم تاييد بازرسان ذيصلاح معاونت استاندارد پرواز جهت بررسی و تاييد سيمولاتور
- فرم معرفی بازرسان استاندارد پرواز توسط كارگروه سيمولاتور جهت اعزام به ماموريت
- فرم گزارش بازرسی از سيمولاتورهاي داخلی و خارجی
- فرم ارزيابی مراكز سيمولاتور داخل و خارج از كشور
روش كار
بخش اول
ارزيابي سيمولاتورهاي در حال بهره برداري در داخل كشور
بخش دوم
ارزيابي سيمولاتورهاي طراحي و ساخته شده در كشور
بخش سوم
ارزيابي اوليه و دوره اي سيمولاتورهايي كه از يك بهره بردار ديگر )داخلي و خارجي( خريداري، جابجايي و نصب مي شوند.
بخش چهارم
ارزيابي اوليه و دوره اي سيمولاتورهاي خارج از كشور كه توسط شركتهاي هواپيمايي / هليكوپتري داخلي )به عنوان User ( مورد استفاده قرار مي گيرند.
مرجع:
https://www.cao.ir/rules/search/document